HISTORIE

IL Borgar ble offisielt stiftet som klubb den 29 mars 1929. Ved grunnleggelsen var ikke klubben koblet til Norges fotballforbund og den lød heller ikke navnet IL Borgar. Klubben ble grunnlagt under det som den gang het Arbeidernes Idrettsfylkeslag og klubben bar navnet Arbeider Idrettslaget Fremad. De første årene i klubbens historie var klubben er rent idrettslag og tilbydde grener som ski, friidrett og fotball. Slik forble situasjonen frem til utbruddet av den andre verdenskrig. Selv før krigen brøt ut var det fotball klubben var mest kjent for. I krigsårene var det naturligvis ikke noe videre aktivitet i klubben og innen krigen var over var det lite igjen av klubben. Når nyhetene om at krigen var over endelig kom, tok det ikke lang tid før lokalbefolkningen på Løten og resten av landet igjen tok tak i sine kjære idrettslag.

Fotball ble hovedfokus

Etter krigen kom det store endringer i den lille klubben, grunnet situasjonen etter krigen og lite utstyr, var det slutt på Arbeider Idrettslaget Fremad som et generelt idrettslag. Klubben skiftet navn til dagens IL Borgar og man skrapte i hop det man fant av fotballer og startet fotballklubb. Tre år senere, i 1948, ble IL Borgar organisert under Norges Fotballforbund. Det var tøffe tider etter krigen og det var på ingen måte bare lett å få tak i et par fotballsko, men medlemmene og lokalsamfunnet gjorde det beste de kunne og på tidlig 50-tallet klatret klubben opp i det som den gang var kjent som andredivisjon. Ikke dårlig for en klubb med mildt sagt trang og vanskelig økonomi. Når fotballriket Norge skulle samles og tiden var kommet for å gjennomføre en større divisjonsomlegging, mye grunnet bedre tider og mange nye klubber, ble IL Borgar plassert i den nye fjerdedivisjon. Med unntak av to år i tredjedivisjon, har IL Borgar alltid holdt til i fjerdedivisjon.

Sportslig suksess

IL Borgar har alltid vært en liten klubb og ingen klager videre over det. Det er breddefotballen og kjærlighet til sporten som er viktigst for klubben. Således kan ikke klubben vise til en lang historie fylt av medaljer og sportslig suksess, men ser man nøye på historien til Norgesmesterskapet i fotball, vil man også finne spor av IL Borgar. I 1958 kom klubben seg gjennom både første og andre runde og var dermed klare for den ordinære første runden. Her skulle klubben møte sterk motstand i et av datidens store norske lag, Skeid. Kampen gikk på Gråvollen, IL Borgars hjemmebane, og oppmøte til cupkampen i 1958 var i mange år publikumsrekord på løkka vår. Hele 1200 mennesker hadde tatt turen til Gråvollen, for det alle håpet skulle bli et aldri så lite fotballmirakel. Dessverre ville det seg ikke for gutta og overmakten ga seg ikke før det sto 0-4 på tavlen. IL Borgar fikk dog hederlig omtale i Norges største avis og dagen derpå kunne man lese i Verdens Gang “IL Borgar har 50 medlemmer og formannen spiller indre venstre. Laget spiller meget pen fotball, ikke noe måking her og de hadde slett ingen dårlig innsats mot Skeid”.

Aftenposten på sin side fulgte opp med “Østfoldingene var langt fra uerfarne i sitt midtbanespill, som til tider hadde godt driv”. Ikke bare var Skeid et storlag på denne tiden, men de hadde også selveste Egil “Drillo” Olsen på midtbanen.

IL Borgar i dag

Det er lenge siden IL Borgar hadde suksess i cupen, men klubben har gjennom historien fostret opp to landslagsspillere og en rekke spillere har gått fra IL Borgar til norske klubber i førstedivisjon og eliteserien. IL Borgar er og forblir en liten klubb med stort hjerte for den fantastiske sporten som er fotball.

Skroll til toppen